Det perfekta personliga brevet – fem tips

Att skriva sitt personliga brev är ofta lättare sagt än gjort. Hur börjar jag, vad ska jag ha med och hur långt ska det vara? Frågorna är många men oroa dig inte, Cowrite har svaren. Nedan har vi listat de fem viktigaste sakerna att tänka på:

1. Läs igenom annonsen och anpassa din text

Hela poängen med ett personligt brev är att du ska få komma på intervju. Att då skicka med ett generiskt brev som är anpassat till alla typer av jobb du söker, kommer snarare att stjälpa än att hjälpa.

Lägg tiden att anpassa ditt brev till den utlysta tjänsten, det är mitt allra starkaste tips. Ta därför reda på vilka arbetsuppgifter som verkar viktigast, vilka personliga egenskaper som efterfrågas eller om det är någon speciell kompetens som du bör ha.

Tänk sedan efter – vilka är de tydligaste kompetenserna och erfarenheterna du har som bäst beskriver hur du kommer att lyckas i rollen?

2. Använd den retoriska dispositionen

Ska du skriva det perfekta personliga brevet, måste du agera som ett proffs. Försök inte att uppfinna hjulet igen. Hur man bäst argumenterar för sin sak reddes ut redan i antikens Grekland, och det finns ingenting som har ändrats sedan dess. Den är uppdelad i följande delar, följ dem till punkt och pricka:

Aristoteles hade varit grym på att skriva det perfekta personliga brevet.

a) Inledning
Väck intresse! Skriv något som får mottagaren att minnas dig och vilja läsa vidare.

b) Bakgrund
Hur kom du in på spåret från början? Vad jobbar du med för tillfället? Vad är du ute efter?

c) Tes
Din tes är givetvis att du passar perfekt för tjänsten.

d) Argumentation
Här beskriver du varför du passar perfekt för tjänsten. Anpassa texten till de viktigaste delarna i jobbet som beskrivs i annonsen. Försök hitta exempel på sätt du har jobbat som bevisar att du uppfyller specifika krav.

e) Avslutning
Du har möjlighet att vara kreativ här – avsluta gärna med en uppmaning om att kalla dig på intervju, en kort sammanfattning eller något annat klatschigt som du kommer på.

3. Håll det kort och koncist

”Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away”  sa författaren Antoine de Saint Exupéry och det kan inte vara mer sant. Skriv absolut inte mer än en luftig A4, ta inte alla exempel du hittar och adressera inte allt som eftersöks i annonsen.

4. Korrekturläs

Det är alltid bra att låta brevet ligga ett dygn och sedan läsa igenom det igen, alternativt att låta någon annan läsa det. Jag lovar att du kommer att hitta saker du vill ändra i efterhand.

5. Ta hjälp

Liksom med nästan alla uppgifter lyckas den bäst som får hjälp av någon som verkligen kan. Hör av dig till oss om du vill få hjälp att skriva eller varför inte använda erbjudandet från LO Mervärde och låta vår textrobot fixa det skräddarsydda personliga brevet åt dig. Ta del av erbjudandet – just nu 70% rabatt!

Medlemsförmåner till din inkorg varje månad.

Prenumerera på LO Mervärdes nyhetsbrev.

Nyhetsbrev