Mitt förbund:

Har du koll på dina försäkringar?

När olyckan är framme, du har haft otur eller blivit utsatt för brott? Då har du i många fall möjlighet att få ut pengar från någon försäkring. Och som medlem i ett LO-förbund har du en rad försäkringar som ingår i medlemskapet.

Men hur fungerar det egentligen, vad krävs och vad ska man göra för att få ut pengar man har rätt till?

Här reder vi ut lite begrepp och tipsar om hur du går till väga för att anmäla en skada eller förlust – utan att behöva ta hjälp av dyra konsulter som vill ha en stor del av kakan.

Vill du ha hjälp – kontakta ditt fackförbund.
Inte dyra konsulter!

Artikeln innehåller

    Vissa försäkringar ingår i ditt medlemskap

    Som medlem i ett LO-förbund har du i regel en rad försäkringar som ingår i ditt medlemskap. Genom de flesta förbund ingår till exempel en hemförsäkring, alternativt ett förmånligt erbjudande om en från Folksam. De flesta har även en grupplivförsäkring genom arbetet, från Folksam eller Avtalat. Har du dessutom valt att uppdatera ditt medlemskort till LO Mervärde Mastercard, ingår en rad tilläggsförsäkringar som gäller när du betalar en resa eller köper något med kortet.

    Till detta kommer säkert en bilförsäkring samt en rad andra privata försäkringslösningar. I många fall kan du även täckas av försäkringar du kanske inte känner till. Till exempel kan du innefattas av din makes/makas eller sambos försäkring. Eller genom ett medlemskap i en förening eller liknande.

    Tre sorters försäkringar: Sak-, tilläggs- och personförsäkringar

    För att börja från början, så handlar det i huvudsak om tre sorters försäkringar – sakförsäkringar, personförsäkringar och tilläggsförsäkringar (exempelvis genom LO Mervärde Mastercard eller sådana du betalt extra för, när du bokat en resa eller köpt exempelvis hemelektronik eller vitvaror.

    Utöver detta finns även exempelvis pensionsförsäkringar och föräldraförsäkringar. Viktiga delar av ditt försäkringsskydd, men dem lämnar vi dock därhän den här gången. Läs gärna mer på ditt förbunds webbsida.

    Så här fungerar de olika försäkringstyperna:

    Sakförsäkring

    (t.ex hemförsäkring)

    Det gäller dina saker, i princip allt du äger och har. Ditt hem och alla tillhörigheter, bilar och andra fordon. Här är det i första hand din hemförsäkring som gäller, eventuellt med tillägget villa, vanligen Folksam för dig som är medlem i ett LO-förbund. Samt fordonsförsäkringar och eventuella tilläggsförsäkringar.

    När det gäller sakförsäkringar får man bara ersättning från en försäkring. Men du kan ha olika tilläggsförsäkringar som exempelvis täcker självrisk eller delar som din huvudförsäkring eventuellt inte täcker.

    För vissa saker; exempelvis dyra klockor, smycken, konst och dyra cyklar; krävs ibland att du tecknar en specialförsäkring för att de helt ska täckas om det skulle hända något. Så har du något som är värt lite mer än normalt, så bör du kolla upp villkoren i din hemförsäkring eller kontakta ditt försäkringsbolag för att veta exakt vad som gäller i varje enskilt fall.

    Tilläggsförsäkringar

    (t.ex via LO Mervärde Mastercard)

    Försäkringar som tecknas separat vid köp eller som ingår som en extratjänst till exempelvis kreditkort. Ett exempel för dig som är ansluten till ett LO-förbund är LO Mervärde Mastercard. När du använder det ingår det en rad försäkringar som det kan vara bra att hålla koll på. För de är i många fall fullgoda alternativ till dyra extraförsäkringar som reseförsäkringar med avbeställningsskydd, förseningsförsäkring samt olika köpförsäkringar som förlängd garanti och drulleförsäkring för elektronik.

    Personförsäkringar

    (sjuk- och olycksfallsförsäkringar)

    När det gäller personförsäkringar och personskador finns det till skillnad från exempelvis sakförsäkringar möjlighet att få ersättning från flera försäkringar för samma skada. Och det kan vara lätt att missa en försäkring man har eller täcks av.

    Genom ditt LO-förbund täcks du i regel av en grupplivförsäkring via Folksam eller Avtalat.

    Som medlem i ett LO-förbund har du vanligen ett bra och omfattande försäkringsskydd. Vissa av försäkringarna får du genom medlemskapet (medlemsförsäkringar) medan andra bygger på att det finns kollektivavtal på din arbetsplats (avtalsförsäkringar).

    Alla försäkringar är framförhandlade av de olika LO-förbunden och är anpassade för att ge dig och din familj ett extra skyddsnät om något oförutsett skulle hända – på arbetet eller fritiden.

    Mer information om dina försäkringar hittar du på ditt förbunds webbsida. Där hittar du också kontaktuppgifter till din försäkringsinformatör som helt kostnadsfritt kan hjälpa dig med att exempelvis anmäla en skada eller fyll i blanketter.

    Kontakta gärna förbundet

    Har du frågor om dina försäkringar, eller behöver hjälp? Tveka inte att kontakta ditt förbunds försäkringsinformatör eller din förbundsavdelning.

    Försäkrad eller inte? Testa att logga in!

    Om du är osäker på om du har en försäkring eller inte – prova att logga in på försäkringsbolagets ”Mina sidor” med personnummer och BankID. Kommer du in, kan du sedan se på vilket sätt du är skyddad och eventuellt göra en anmälan om skada.

    Som medlem i ett LO-förbund:

    • är du ordentligt försäkrad
    • har du kunniga försäkringsinformatörer på din arbetsplats eller lokalavdelning
    • kan du få hjälp med att anmäla skador, fylla i blanketter och driva försäkringsfrågor

    Och allt ingår i ditt medlemskap!

    Telefon med månadens erbjudande